Meteen naar de inhoud

Behandeling

Psychologenpraktijk Hogenberg biedt kortdurende behandelingen binnen de Generalistische Basis GGZ. Dit houdt in dat de behandelingen bestaan uit een intake en maximaal 10 tot 12 behandelcontacten. In het eerste gesprek zullen samen met u uw klachten en uw doelen voor de behandeling in kaart worden gebracht. Daarna zal op basis hiervan een plan voor de behandeling worden gemaakt. Dit plan zal de tweede sessie met u worden besproken. Wanneer u akkoord bent met het behandelplan zal de behandeling hierna direct worden gestart. Deze is doel- en klachtgericht, waardoor u zo snel mogelijk weer in uw eigen kracht komt te staan. De meest gebruikte behandelmethoden zijn Cognitieve Gedragstherapie en EMDR.

Wanneer u het wenselijk vindt iemand in uw naaste omgeving bij de behandeling te betrekken is dit uiteraard mogelijk. Hierbij mag degene aansluiten bij zowel de intake als een behandelsessie. Er kunnen dan concreet afspraken worden gemaakt over hoe uw omgeving u kan ondersteunen bij uw proces. Dit kan bijvoorbeeld door te ondersteunen met huiswerkopdrachten of terugvalpreventie.

In het behandelplan zullen voornamelijk interventies vanuit de Cognitieve gedragstherapie en EMDR worden opgenomen, omdat dit bewezen effectieve interventies zijn. In de sessies hierna zal de behandeling daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een combinatie tussen Cognitieve therapie en Gedragstherapie.
Bij Cognitieve therapie wordt ervan uit gegaan dat de gedachten en interpretaties van bepaalde gebeurtenissen ervoor zorgen dat de klachten er zijn. Bijvoorbeeld iemand met een negatief zelfbeeld, die denkt beoordeeld te worden door de ander, wanneer hij aangekeken wordt. Dit kan, maar hoeft natuurlijk helemaal niet zo te zijn. Bij Cognitieve therapie worden deze gedachten uitgedaagd en vervangen door alternatieve gedachten.
Bij Gedragstherapie staat het gedrag centraal, dat de klachten in stand houdt. Vaak is dit vermijdings- of veiligheidsgedrag. Bijvoorbeeld iemand met hoogtevrees die geen ladder opgaat, waardoor de angst in stand blijft.
Bij CGT zullen samen met u uw gedachten en gedrag met betrekking tot uw klacht in kaart worden gebracht en hierna zal gekeken worden hoe deze patronen doorbroken kunnen worden. Voor meer informatie kunt u kijken op VGCt.nl.

EMDR is een bewezen effectieve behandeling voor Posttraumatische Stressstoornis. Het effect van EMDR is dat nare herinneringen minder naar en belastend worden. Ook blijkt steeds meer dat de inzet van EMDR bij andere klachten, zoals paniek en sociale angst, vaak een positief effect heeft op het behandelresultaat. Bekijk EMDR.nl voor meer informatie.

Naast face to face behandeling is het ook mogelijk deze behandeling te combineren met e-health. Hierbij worden online modules als aanvulling van uw behandeling ingezet. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan specifieke informatie over de stoornis of behandeling of aan oefeningen die u thuis online maakt die de behandeling ondersteunen. Psychologenpraktijk Hogenberg maakt voor de e-health gebruik van het platform van Embloom.

info@praktijkhogenberg.nl